2020-08-11 12:52:08• hírek • Bede Emőke

Pop Simona olimpiai bajnokunk neve is felkerült a vívóterem falára

A szatmári vívósport egyik büszkesége Pop Simona, akinek megannyi országos és nemzetközi sikere mellett 2016-ban, Rio de Janeiróban sikerült elhódítania az olimpiai aranyat is. Annak érdekében, hogy e nagyszerű eredmények ezentúl ne csak a közösségi emlékezetben és a sportriportokban éljenek, kedden délelőtt márványtáblát avattak a vívőnő tiszteletére.

A szűk körben megrendezett ünnepségen elsőként Kereskényi Gábor polgármester szólt a hallgatósághoz. A város első számú elöljárója kifejtette, egész Szatmárnémeti büszke lehet mindarra, amit Pop Simona élvonalbeli sportolóként véghez vitt, hiszen kiemelkedő eredményeivel a közel 130 éves múlttal rendelkező szatmári vívóiskola hírnevét is tovább öregbítette. A nagyszerű sporteredmények előtt a város 2016 augusztusában azzal tisztelgett, hogy díszpolgárává választotta Pop Simonát, ám most, négy évvel a riói olimpia után elérkezett annak is az ideje, hogy neve felkerüljön a Csipler Sándor vívőterem falára, a szatmári vívósport nagyjai mellé. „Köszönöm szépen, Simona, mindazt, amit Szatmárért és a szatmári sportért tettél azáltal, hogy négy évvel ezelőtt, Szatmárnémeti történetében először olimpiai aranyérmet szereztél Románia számára” – fordult a sportolóhoz Kereskényi.



Az eseményen természetesen szót kapott maga az ünnepelt, Pop Simona is. A vívőnő elmondta, 2016. augusztus 11. életének egyik legfontosabb napja lett, épp ezért sajnálattal tekint mindazokra a sportolókra, akiknek nagyratörő terveit most a világjárvány meghiúsította. Beismerte, a tiszteletére emelt emléktábla gondolata furcsa érzelmekkel töltötte el, hiszen amikor gyermekként megismerkedett a vívással, még Csipler mellszobrát is épphogy csak felállították a vívóterem előtt, most pedig már a saját neve is visszaköszön az épület faláról. „Nagyon hálás vagyok a kezdeményezésért, de szeretném hangsúlyozni, hogy nem csak az én érdemem volt mindaz, amit sikerült elérnem. Nagyon sokat segített a családom, Csiszár Ferenc edző és a sporttársaim is. Nekik is roppant hálás vagyok, de a szatmáriakat is köszönet illeti amiatt, hogy nem felejtették el, mit értünk el azon a bizonyos napon Rióban” – zárta szerényen Pop.


Végül, de nem utolsósorban a méltán elismert edző, Csiszár Ferenc is köszöntötte egykori tanítványát. Rövid beszédében az edző arra biztatta a mostani fiatalokat, hogy bátran vegyenek példát Simonáról, hiszen kellő türelemmel és kitartással hasonlóan szép eredményeket érhetnek el. „Van még hely a falon” - mutatott a vívőterem felé Csiszár. Az esemény fénypontja az emléktábla leleplezése volt, melyet követően a város és a megye elöljárói, valamint a szűk család is virággal köszöntötte a fiatal sportolót.






Háttér: A vivőnő 1988. december 25-én született Szatmárnémetiben, a sporttal pedig 9 évesen ismerkedett meg. A vívást Csiszár Ferenc edző segédletével kezdte meg a Csipler Sándor vívóteremben. Simona 12 évig volt a Szatmárnémeti SK tagja, ezen évek alatt megannyi érmet és elismerést szerzett, többször is elhódította az országos bajnokság legfelső dobogóját, de a Balkán-bajnokságban is győzedelmeskedett. 2008-ban átigazolt a Steaua Bukarest csapatához, 2012 óta pedig a felnőtt válogatott alapemberének számított. Csapatával kétszer lett Európa-bajnokok, de a világbajnokságban sem adták alább, mint a második, illetve harmadik hely. 2016-ban a romániai csapat tagjaiként sikerült elhódítania az olimpiai aranyat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: